هاآرتص افشا کرد که اوباما همان سیاست پیشین در مورد ایران را ادامه خواهد داد یعنی حمایت از اسرائیل و محافظت از آن در مقابل عواقب نقض قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل متحد.
به گزارش پایگاه خبری آفتاب ری ، پایگاه تحلیلی "المانیتور"، در مقالهای به قلم "کلوویس مقصود"، نماینده پیشین و ناظر دائمی اتحادیه کشورهای عربی در سازمان ملل و نماینده ارشد این اتحادیه در آمریکا، مینویسد: ناظر غیرعضو شدن فلسطین در مجمع عمومی سازمان ملل باعث انزوای شرمآور سیاست آمریکا در حمایت از اسرائیل شد. آمریکا باید در این سیاستها تجدیدنظر، با شهرکسازیها مخالفت و اشغال سرزمینهای بیشتری از فلسطین را متوقف کند تا فرایند صلح بار دیگر آغاز شود.
* اوباما همان سیاست پیشین در مورد ایران را ادامه خواهد داد
اگر ارزیابی اوباما، رئیس جمهور آمریکا، از نخستوزیر اسرائیل، بنیامین نتانیاهو، که روز ۱۵ ژانویه در روزنامه "هاآرتص" منتشر شد، دقیق باشد، نتیجه میگیریم که نتانیاهو دارد میفهمد که بسیاری از مردم دنیا چه چیزهایی دربارهاش میدانند. اما، علیرغم این مسئله، هاآرتص افشا کرد که اوباما همان سیاست پیشین در مورد ایران را ادامه خواهد داد: یعنی حمایت از اسرائیل و محافظت از آن در مقابل عواقب نقض قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل متحد.
* آیا آمریکا اسرائیل را رژیمی اشغالگر به شمار میآورد؟
به نظر من، این کشفیات دوجانبه درباره اوباما و نتانیاهو جالبند، اما شگفتآور نیستند. مسئلهای که هم جامعه بینالملل و هم اتحادیه عرب باید روی آن متمرکز شوند این است که آمریکا باید به پرسشی بنیادین پاسخ گوید: آیا آمریکا اسرائیل را در کرانه باختری، غزه و شرق اورشلیم قدرتی اشغالگر به شمار میآورد؟ اگر این موضوع روشن نشود، تمامی این ارزیابیهای شخصی رهبران از هم جالب و گاه افشاکننده، اما در نهایت نامربوط است.
* اوباما نسبت به نتانیاهو و سیاستهایش بیتفاوت شده
آیا آمریکا در سال ۱۹۶۷ اسرائیل را رژیمی اشغالگر به شمار میآورد؟ آن زمان شهرکسازیها بیتردید نقض قانون به شمار میرود، همچنان که اکنون نیز نقض قانون است. اگر گزارش هاآرتص درست باشد و اوباما نمیخواسته وقتی خبر آغاز شهرکسازی "معاله ادومیم" در منطقه ای-۱ اورشلیم را به او دادند، نشان دهد که ناراحت شده، و به اطرافیانش گفته که "دیگر به این نوع رفتارهای نخستوزیر اسرائیل، عادت کرده است"، میتوان اینطور برداشت کرد که نسبت به نتانیاهو و سیاست "خودتخریبی" که در پیش گرفته بیتفاوت است.
* آمریکا باید در سیاستهایش در مورد خاورمیانه و فلسطین تجدید نظر کند
آنچه در این گزارش روزنامه هاآرتص اهمیت دارد این است که علیرغم اینکه مجوز صادر کردن نتانیاهو برای ساختن این شهرکها باید قاعدتاً باعث خشم میشده، به نظر نمیرسد دولت جدید آمریکا تجدید نظری جدی در مورد سیاست از پیش اعلام شدهاش مبنی بر پشتیبانی از راهحل دوکشوری کرده باشد.
اما رأی مجمع عمومی سازمان ملل مبنی بر به رسمیت شناختن فلسطین به عنوان ناظری غیرعضو نشان از انزوای شرمآور آمریکا در مورد این مسئله دارد. شاید اختیارات جدیدی که به اوباما اعطا شده به اتخاذ هدفی فوری و جدی منجر شود: بازبینی کلی سیاست آمریکا در مورد خاورمیانه به طور کلی، و در مورد مسئله مهم خواستههای مشروع فلسطینیها در مورد کشور داشتن و حقوقشان به طور خاص.
* بازبینیها باید منجر به احیای فرایند صلح شود، نه احیای نقشه راه
امید است دیگر از آکروباتبازیهای کلامیای چون "متوقف ساختن شهرکسازیها" استفاده نشود و با روند زیرکانه و تدریجی الحاق کردن کرانه باختری و شرق اورشلیم به اسرائیل مقابله و آن را متوقف کنند. در غیر این صورت، بار دیگر فرصتی از دست خواهد رفت، و اسرائیل همچنان تهدیدی جدی، نه تنها برای حقوق فلسطینیها، بلکه برای صلح و ثبات کل منطقه، باقی خواهد ماند.
این مهم مستلزم ارزیابی مجدد درگیری اسرائیل-فلسطین است و همچنین اینکه دیگر پیمان صلح مصر و اسرائیل را سنگبنای راهبرد آمریکا در منطقه به شمار نیاوریم. امید فلسطینیها و اعراب بر این است که در دور دوم ریاست جمهوری اوباما، بازبینیهای مجددی صورت گیرد که به فرایند صلح قابل اجرایی منتهی شود، نه به احیای "نقشه راهی" که هر چیزی بود جز نقشه راه.
نظر شما