سرهنگ «علی ادم حمد» سخنگوی رسمی نیروهای مشترک سازمان ملل و اتحادیه آفریقا در سومالی موسوم به «آمیسوم» در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری فارس در موگادیشو به بررسی نقش و ماموریت این نیروها در بازگرداندن ثبات و امنیت به سومالی پرداخت.

سومالی اخیراً از شورای امنیت سازمان ملل متحد خواسته ماموریت نیروی صلح بان اتحادیه آفریقا را در این کشور منطقه شاخ آفریقا فراتر از مارس سال 2013 میلادی مد نظر قرار دهد.

«حسن شیخ محمود» رئیس جمهور سومالی نقش نیروی صلح بان اتحادیه آفریقا در سومالی را در آزادسازی بخش‌های بزرگی از این کشور و بیرون راندن جنگجویان گروه الشباب از این بخش‌ها حائز اهمیت می‌داند.

سخنگوی رسمی نیروهای آمیسوم با اشاره به ماموریت این نیروهای صلح‌بان در بازگرداندن امنیت و ثبات کامل به سومالی که از 20 سال پیش شاهد جنگ داخلی است تاکید کرد که زمان مشخصی برای خروج این نیروها از سومالی وجود ندارد و تا سرکوب کامل شورشیان در سومالی خواهند ماند.

وی در عین حال از تصمیم غیرمنتظره کنیا برای کاهش نیروهای صلح‌بان خود در عملیات نظامی آمیسوم خبر داد.

کنیا از سوی گروه شورشی الشباب سومالی تهدید به عملیات انتقام جویانه به دلیل مشارکت در سرکوب این گروه در سومالی کرده است.

اخیراً کشور کنیا شاهد حملات انفجاری و تروریستی است که به گروه الشباب سومالی نسبت داده می‌شود.

سخنگوی نیروهای آمیسوم ضمن قدردانی از کمک‌های بشردوستانه جمهوری اسلامی ایران به سومالی از دولت تهران خواست برای نجات سومالی از چنگ شورشیان پشتیبانشان باشد.

            ****متن کامل این گفت‌وگو به شرح ذیل است****

فارس: موضوع امنیت ساحل سومالی و تشکیل نیروهای دفاعی به کجا رسیده است؟

سخنگوی آمیسوم:ساحل سومالی از طولانی‌ترین سواحل در قاره آفریقا است و اکنون ما مسئول اوضاع امنیتی در سومالی هستیم تا سومالی کشوری قوی و قدرتمند در حمایت از ثبات و حفظ امنیت آب‌های منطقه‌ای و مبارزه با دزدی دریایی در سواحل خود باشد.

این اوضاع امنیتی در سواحل سومالی بر نیروهای آمیسوم تاثیر گذار است به خصوص شرایط امنیتی در ساحل موگادیشو پایتخت سومالی و شهرهای بزرگ ساحلی که نیروهای ما در آنجا مستقر هستند.

نیروهای اتحادیه افریقا در کنار تلاش های بین المللی در بازگرداندن ثبات و امنیت در آب‌های سومالی مشارکت می کنند.

در سواحل سومالی کاملا پیدا است که کشتی‌های بزرگی تحت فرماندهی اتحادیه اروپا در چارچوب عملیات مبارزه با دزدی دریایی حضور دارند و ما نیروهای آمیسوم نیز کشتی های جنگی کوچکی داریم که حفاظت از امنیت ساحل در مناطق نزدیک به مراکز خود برعهده دارند.

فارس: آیا کشورهایی دیگر نیز به سومالی در تامین امنیت مرزهایش کمک می کنند؟

سخنگوی آمیسوم: عملیات صلح‌بانی در سومالی و حفاظت از آب های منطقه ای آن از دزدان دریایی از ماموریت‌های مهم آمیسوم است.

کشورهایی نیز سومالی را در زمینه مبارزه با دزدی دریایی یاری می دهند که از جمله آن کشورهای اتحادیه اروپا و ائتلاف ناتو و همچنین کشورهایی دیگر هستند اما ماموریت مهم‌تر ما برقراری امنیت در خشکی است.

فارس: چگونه با دزدان دریایی در سواحل سومالی روبه رو می‌شوید؟

سخنگوی آمیسوم: مبارزه با دزدی دریایی جزئی از عملیات نظامی اتحادیه آفریقا در سومالی محسوب نمی‌شود با این وجود ما با هرگونه دزدی دریایی مخالفیم و معتقدیم این پدیده یکی از عوامل فروپاشی سومالی طی 20 سال گذشته بوده اما ما اولویت را به مسائل امنیتی و بازگرداندن ثبات به داخل خاک سومالی می دهیم و معتقدیم اگر برای برقراری امنیت در خشکی کار کنیم قضیه دزدی دریایی نیز به آسانی و خودجوش حل می شود.

فارس: کمک‌های ایران به سومالی را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

سخنگوی آمیسوم: من در جایگاه سخنگوی نیروهای مشترک اتحادیه آفریقا و سازمان ملل در سومالی از همه کسانی از این ملت جنگ زده حمایت می‌کنند، استقبال می‌کنیم و از همین تریبون از جمهوری اسلامی ایران می خواهیم که در نجات سومالی پشتیبان ما باشند ما از کمک‌های بشردوستانه ایرانیان به ملت سومالی خرسندیم.

فارس: آیا حضور کشتی‌های ایران در آب‌های سومالی را مفید می‌دانید؟

سخنگوی آمیسوم: من در جایگاهی نیستم که در این باره اظهار نظری کنم اما جامعه بین‌المللی بر سر مبارزه با دزدی دریایی در سواحل سومالی و اقیانوس هند با هدف بهبود اوضاع امنیتی منطقه توافق کردند اما به طور کلی از هر کشوری که برای مقابله با دزدی دریایی به سومالی کمکی کند استقبال می کنیم.

فارس: برنامه شما برای تامین امنیت سومالی چیست؟

سخنگوی آمیسوم: ماموریت نیروهای آمیسوم بازگرداندن موجودیت از هم پاشیده سومالی و امنیت آن از طریق بسط نفوذ خود و عملیات نظامی در همه این کشور است.

نیروهای آمیسوم در آموزش نیروهای دولتی و بازسازی دستگاه امنیتی سومالی به این کشور کمک می‌کنند تا زمانی که نیروهای آمیسوم از سومالی خارج شدند نیروهای دولتی بتوانند با اقتدار مسئولیت امنیت کشور را عهده دار شوند.

از دیگر ماموریت‌های آمیسوم کمک به ایجاد دولت مرکزی قوی است که همه امور خود را با توانمندی کامل اداره می‌کند.

فارس:آیا آمیسوم زمان مشخصی برای تحویل ماموریت تامین امنیت سومالی به نیروهای دولتی این کشور در نظر گرفته است؟

سخنگوی آمیسوم:نیروهای سومالی نیروهای اشغالگر در سومالی نیستند و تا ابد نیز در سومالی نمی مانند و زمانی که امنیت و ثباتی مورد اعتماد منطقه و جامعه جهانی در سومالی ایجاد شود از این کشور خارج می شویم.

فارس: اختلاف جدی بر سر اداره منطقه‌ای شهر راهبردی کیسمایو در نزدیکی مرز کنیا که پنج ماه پیش از چنگ شورشیان الشباب خارج شده وجود دارد، آیا نیروهای آمیسوم در این قضیه مداخله‌ای داشته اند؟

سخنگوی آمیسوم: همان گونه که قبلا نیز اشاره کردم نیروهای آمیسوم در چارچوب مشخص شده خود نقش بزرگی در ایجاد توافق بین گروه های سومالی ایفا می‌کنند و ما نقشی در تشکیل اداره های منطقه ای در مناظق استقرار خود نداریم و این مسائل بر عهده دولت مرکزی سومالی با هماهنگی طرف های ذیربط است.

فارس:چه کشورهایی در عملیات نظامی نیروهای آمیسوم در سومالی مشارکت می کنند؟

سخنگوی آمیسوم: با توجه به اینکه ما زیر چتر اتحادیه آفریقا کار می‌کنیم بیشتر کشورهای آفریقایی از عملیات نظامی نیروهای آمیسوم در سومالی حمایت می‌کنند. در سطح میدانی ما نیروهایی داریم که از اوگاندا، بورندی، جیبوتی و کنیا آمده اند و نیروهایی نیز از سیرالئون به زودی به ما ملحق می شوند.

نیروهای پلیس از نیجریه و غنا نیز در سومال حضور دارند اما متاسفیم که کنیا تصمیم گرفته شمار نیروهای خود را در عملیات آمیسوم 20 درصد کاهش دهد ما از کنیا می خواهیم درباره این تصمیم خود برای خارج شدن از آمیسوم توضیح بدهد.

برچسب‌ها

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 6 =