به گزارش فارس، پایگاه تحلیلی «کُنسرسیوم نیوز» در مقاله ای به قلم «ملوین گودمن»، تحلیل گر ارشد سابق سیا، دراین باره نوشت: حدود دو ماه قبل و در یازدهمین سالگرد حوادث یازدهم سپتامبر، گروهی از شبه نظامیان به کنسولگری آمریکا در بنغازی حمله کردند که در نتیجه آن، سفیر ایالات متحده به همراه سه تن از همکارانش کشته شدند. درپی این حادثه، رامنی دولت اوباما را به سرپوش گذاشتن برحقایقِ این حمله متهم کرد و اکثر کارشناسان نیز با اشاره به ناتوانی تحلیل گران اطلاعاتی در وزارت امور خارجه و سازمان سیا، به تبلیغات منفی دراین باره پرداختند.

* سفارت آمریکا در لیبی پوششی برای برنامه های اطلاعاتی سازمان سیا در این کشور بوده است

عدم تمایل مشاور ارشد کاخ سفید، «جان بِرنان»، به ارائه جزئیات بیشتر در رابطه با این حمله، بیانگر ضعف دولت اوباما در اظهارنظر صریح درباره این حادثه بود. اکنون مشخص شده است که سفارت آمریکا در بنغازی، یک سفارت معمولی نبوده است؛ در واقع شاید اصلاً سفارت نبوده است. مأموریت اصلی این کنسولگری جمع آوری و ارزیابی اطلاعاتی بوده است که برای سازمان سیا این امکان را فراهم ساخته تا به نقش اطلاعاتی و عملیاتی خود در شرق لیبی ادامه دهد. این ناحیه به عنوان پناهگاه اصلی هزاران شبه نظامی و سازمان های تروریستی محسوب می شود که منافع غرب در شمال آفریقا و از همه مهم تر، تشکیل یک دولت باثبات در لیبی را تهدید می کنند.

به عبارت دیگر، سفارت آمریکا یک پوشش دیپلماتیک برای برنامه های اطلاعاتی در لیبی بود و همچنین هر فعالیت دیپلماتیک در بنغازی نیز به عنوان پوششی برای پایگاه اطلاعاتی سیا در لیبی محسوب می شد. وزارت امور خارجه و سازمان سیا، هر دو مسئول عدم توجه جدی به تهدیدات تروریستی در لیبی هستند. هر شعبه از سازمان سیا در خاورمیانه و شمال آفریقا همواره درمعرض حملات شبه نظامیان و سازمان های تروریستی قرار دارند، زیرا این سازمان نقش مهمی را در مبارزه علیه تروریسم در جهان ایفا می کند. در واقع، مسئله مبارزه با تروریسم در زمان دولت بوش آغاز شد و دولت اوباما با برنامه سری هواپیماهای بدون سرنشین آن را گسترش داد.

* شبه نظامیان لیبی با حمله به سفارت آمریکا، انتقام خود را از اقدامات این کشور در طول دهه گذشته در لیبی گرفتند

برنامه های آمریکا مبنی بر تأسیس زندان های سری، انتقال مظنونین و تروریست ها به زندان های آمریکا در سایر کشورها، شکنجه، سوء استفاده و اقدامات خشونت آمیز، همگی با همکاری سازمان سیا با رژیم های مستبدِ عرب و به ویژه رژیم معمر قذافی صورت پذیرفته است. تلاش و همکاری آمریکا برای سرنگونی معمر قذافی به هیچ وجه سابقه ننگین این کشور را در لیبی پاک نکرد و تنها این فرصت را برای شبه نظامیان و اسلام گرایان فراهم ساخت تا انتقام خود را از اقدامات آمریکا در طول یک دهه گذشته در لیبی بگیرند.

* ضعف اطلاعاتی سازمان سیا پس از حوادث یازدهم سپتامبر روز به روز در حال افزایش است

مقامات آمریکا به جای یافتن انگیزه های این حمله و پیش بینی حملات آتی این سازمان های تروریستی در لیبی، انرژی خود را صرف این موضوع کرده اند که آیا تدابیر به اصطلاح شدید امنیتی در بنغازی قادر به جلوگیری از تکرار چنین حادثه ای خواهد بود یا خیر. ناتوانی سیا در فراهم ساختن امنیت لازم برای پرسنل خود نشأت گرفته از ضعف و تنزل در توانایی های عملیاتی و اطلاعاتی این سازمان از زمان اصلاحات در ساختار سرویس های اطلاعاتی آمریکا پس از حوادث یازدهم سپتامبر است. حدود سه سال قبل، نُه نفر از کارکنان و عوامل سیا در یک بمب گذاری انتحاری در استان خوست در شرق افغانستان کشته شدند. این حمله به عنوان مرگبارترین حمله تروریستی به پرسنل سیا طی دهه های گذشته به حساب می آید. در واقع پس از اجازه به یک جاسوس دوجانبه اردنی برای ورود به یکی از حساس ترین پایگاه های سیا و ملاقات با فرمانده کل این پایگاه، تمام جنبه های امنیتی دراین پایگاه زیر سوال رفت.

به رغم گزارش داخلی سازمان سیا در رابطه با حوادث یازدهم سپتامبر مبنی بر ناتوانی در هشدار به «اِف بی آی» درباره ورود دو عامل القاعده به آمریکا در سال 2000، فرمانده این پایگاه سیا در استان خوست از تجربه و آموزش های لازم برای فرماندهی این پایگاه برخوردار بود و همچنین به طور منظم از جانب مدیریت عملیات های سازمان سیا ترفیع گرفته بود. علی رغم آنکه مقامات عالی رتبه سازمان سیا به ناتوانی فرمانده این پایگاه و ورود یک جاسوس دوجانبه اردنی به یکی از حساس ترین پایگاه های سیا در شرق افغانستان اعتراف کردند، اما هیچ توبیخ رسمی دراین باره لحاظ نشد.

* عدم واکنش سریع سازمان سیا و عدم ارائه جزئیات دقیق درباره حادثه بنغازی ، ارزیابی های مبهمی را در آمریکا به دنبال داشته است

شرایط امنیتی در لیبی و به ویژه در بنغازی رو به وخامت بود. کنسولگری بریتانیا در ماه ژوئن مورد حمله قرار گرفت و این کشور سفارت خود را لیبی تعطیل کرد و کنسولگری آمریکا به عنوان تنها سفارت خارجی در بنغازی به فعالیت خود ادامه می داد. تأمین امنیت سفارت برعهده یک گروه کوچک امنیتی بود که چند نفر از نیروهای پلیس و غیرمسلح لیبی را مسئول حفاظت از سفارت قرار داده بود. سازمان سیا نیز با اتکا به شبه نظامیان در لیبی و سازمان اطلاعات جدید این کشور قصد داشت تا امنیت پرسنل خود را در بنغازی تضمین کند. در شب حمله به سفارت، تیم امنیتی سیا در پاسخ به درخواست کمک از جانب پرسنل کنسولگری بسیار کند عمل کرد و بیش از بیست دقیقه را صرف جمع آوری نیروهای کمکی از شبه نظامیان و سرویس های امنیتی لیبی کرد.

علی رغم آنکه دولت آمریکا سی نفرِ باقی مانده از پرسنل سفارت را درکمتر از ده ساعت از لیبی خارج کرد، اما هیچ نشانه ای مبنی بر تحقیق و بازپرسی از این افراد به منظور روشن شدن جزئیات این حمله وجود ندارد. عدم همکاری این افراد در ارائه اطلاعات دقیق درباره این حمله، ارزیابی های مبهم در این رابطه را بیش از پیش افزایش داده است.

* ناتوانی مشاور ارشد کاخ سفید در امور مبارزه با تروریسم در اجرای وظایف خود

مسائل پیچیده و مبهم دیگری نیز دراین زمینه وجود دارد. سفیر آمریکا، «کریس استیونز»، یکی از موفق ترین و محبوب ترین سفیران در لیبی بود، اما وی اهمیت چندانی برای شرایط امنیتی در کشوری که کانون درگیری های داخلی به حساب می آمد، قائل نشد. سفیر آمریکا در سازمان ملل، «سوزان رایس»، پیش از آشکار شدن حقایق، به اظهارنظر و قضاوت درباره این حمله پرداخت. در واقع این اقدام وی را می توان به تلاش های او برای رسیدن به سِمَت وزیر امور خارجه ایالات متحده در دور دوم دولت اوباما نسبت داد.

وظیفه اظهارنظر دراین رابطه برعهده جان برنان بود، اما وی پیش از این نیز نتوانسته بود وظیفه خود را به خوبی انجام دهد. به عبارت دیگر، برنان پیش از این نیز در انجام وظیفه خود در رابطه با تلاش یک جوان نیجریه ای برای منفجر کردن یک هواپیمای تجاری در ماه دسامبر سال 2009 و همچنین پس از کشته شدن اسامه بن لادن در ماه مه سال 2011، ناموفق عمل کرده بود. مسئله بمب گذار نیجریه ای در نتیجه ضعف و ناتوانی سرویس های اطلاعاتی آمریکا از جمله سازمان سیا، مرکز ملی مبارزه با تروریسم و آژانس امنیت ملی اتفاق افتاد.

حمله به سفارت آمریکا در لیبی نیز ادامه این ضعف و ناتوانی سرویس های اطلاعاتی و همچنین ناکارآمدی وزارت امور خارجه محسوب می شود. ناتوانی در ارائه ارزیابی های صحیح اطلاعاتی منجر به ناتوانی در تأمین امنیت خواهد شد. حادثه بنغازی یادآور نفوذ نظامیان در سرویس های اطلاعاتی آمریکا و به ویژه سازمان سیا است، در واقع پس از حوادث یازدهم سپتامبر سرویس های اطلاعاتی ایالات متحده تبدیل به مراکزی شبه نظامی شده اند که وظیفه آنها پشتیبانی از تفنگداران و کماندوهای ارتش است.

* چه عواملی منجر به تضعیف عملکرد سازمان سیا طی چند سال اخیر شده است؟

انتصاب ژنرال «دیوید پترائوس» به عنوان رئیس سازمان سیا، افزایش نقش این سازمان در رهبری حملات هواپیماهای بدون سرنشین در جنوب غربی آسیا و خلیج فارس و همچنین عدم توجه کافی به منظور فراهم آوردن اطلاعات استراتژیک برای سیاست گذاران آمریکا، وظایف و مأموریت های سازمان سیا را تضعیف نموده است. اقدامات دولت بوش و اوباما مبنی بر خدشه دار کردن اعتبار دفتر بازرسی کل سازمان سیا باعث شده است تا سیاست های این سازمان به سوی مسیری نادرست پیش رود.

نفوذ سیاستمداران در سرویس های اطلاعاتی آمریکا در آستانه ی آغاز جنگ عراق در سال 2003، به عنوان بدترین رسوایی اطلاعاتی در تاریخچه سازمان سیا محسوب می شود. اما با این حال، هیچ تنبیه و توبیخی برای کسانی که به همراه رئیس وقت سازمان سیا، «جورج تنت»، دراین رسوایی بزرگ دست داشتند، درنظر گرفته نشد.

به طور خلاصه، باید به نوشته ای از انجیل مبنی بر «تنها حقیقت منجر به رهایی شما خواهد شد» که در ورودی دفتر مرکزی سازمان سیا در لانگلی ویرجینیا به چشم می خورد، توجه بیشتری کرد. درغیراین صورت، شاهد ادامه روند نزولی در عملکرد سرویس های اطلاعاتی ایالات متحده خواهیم بود.

برچسب‌ها

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 1 =