وی افزود: اعتیاد به شبکههای اجتماعی به دلیل نامحسوس بودن عمدتا مورد توجه قرار نمیگیرد.
این روانشناس با بیان اینکه مسائل روانی به دلیل مشهود نبودن، چندان دغدغه نیستند و چون ظهور و بروز فیزیکی ندارند کمتر مورد توجه قرار میگیرند، خاطرنشان کرد: در حال حاضر در دنیا کلینیکهای ترک اعتیاد به اینترنت و شبکههای اجتماعی فعال هستند اما چرا باید در کشور ما چنین خدماتی وجود نداشته باشد.
وی مسئله اصلی را محسوس نبودن اعتیاد به شبکههای اجتماعی دانست و تصریح کرد: ما اعتیاد به شیشه را عینا میبینیم که چقدر روی چهره، شرایط زندگی و کار یک فرد تاثیر گذاشته است اما عوارض اعتیاد به شبکههای اجتماعی چندان که باید به چشم نمیآید چون همه درگیر آن شدهایم و به یک اپیدمی تبدیل شده است.
فعال مسکین با بیان اینکه مسائل روانی را نمیتوان مانند مسائل فیزیک و شیمی تحت فرمول و میکروسکوپ قرارداد و نمیتوان آن را مستند کرد، متذکر شد: تا جامعه متوجه اثرات روانی ناشی از شبکههای اجتماعی و فضای مجازی شود، زمان میبرد و این فرآیند خیلی نرم، خاموش و نامحسوس اتفاق میافتد.
این روانشناس بالینی به جابهجایی عوامل طلاق در گذشته و حال اشاره کرد و گفت: در حیطه روابط زناشویی چیزی که الان شاهد هستیم، جابهجایی عجیب و غریب عوامل طلاق است؛ در گذشته اعتیاد، بیکاری و خشونت مردان عامل اصلی طلاق بود اما الان خیانت به عامل مهمی در طلاق تبدیل شده است.
وی یکی از علل اصلی خیانت را سهولت برقراری ارتباط از مسیر شبکههای اجتماعی مبتنی بر اپلیکیشنهای موبایلی دانست و تصریح کرد: در گذشته افراد به سختی میتوانستند از طریق تلفن عمومی، نامهنگاری و … روابط مخفیانه برقرار کنند اما الان دسترسیها بسیار راحت شده و چارچوب ارزشها تغییر کرده است.
فعال مسکین ادامه داد: افرادی که این روابط مجازی را شروع میکنند خود را اینگونه توجیه میکنند که فقط یک گفتگوی ساده است و آن را خیانت تلقی نمیکنند در صورتیکه خیلی از این روابط به ملاقاتهای حضوری و حتی روابط جنسی هم میرسد.
به اعتقاد وی بسیاری از این خیانتها از شبکههای اجتماعی نشات گرفته که ذائقهها را تغییر داده به ویژه ذائقه افراد در انتخاب همسر را بسیار تحتالشعاع ملاک و انتظارات جدید و سطحی قرار داده است.
این روانشناس با بیان اینکه ریشه برخی طلاقهای عاطفی به ارتباطات آزاد در شبکههای اجتماعی برمیگردد، گفت: در گذشته سازگاری، الگوی زوجین بود اما الان قدرت سازگاری بسیار پایین آمده است؛ چرا؟ چون فرد به دلیل ارتباطات آسانی که میتواند از طریق فضای مجازی داشته باشد، به همسر خود میگوید تو نمیتوانی با من بسازی از تو بهتر پشت در منتظر هستند.
وی یادآور شد: متاسفانه جامعه و اطرافیان هم فرد را تشویق میکنند؛ پدر و مادری که قبلا واژه طلاق را درگوشی و در اتاق به زبان میآوردند، الان دختر خود را به طلاق تشویق هم میکنند و خیلی به این روند کمک میکند.
این روانشناس با بیان اینکه علت اصلی رواج طلاقهای خاموش، توجیه والدین برای تامین نیازهای عاطفی و حمایتی فرزندانشان است، افزود: مثلا فردی که در دهه چهارم زندگی خود است، طلاق عاطفی یا خاموش را به حواشی آن ترجیح می دهد.
این کارشناس حوزه مشاوره ازدواج به نقش شبکههای اجتماعی و ماهواره در این زمینه اشاره کرد و گفت: این شبکهها به فرد القا میکنند که “اگر همسرت نیازت را تامین نمیکند، فرد دیگری هست!” خیلی راحت حریمها در حال شکستن هستند و زمینهساز همه اینها رسانه و شبکههای اجتماعی است که آن را تحت کنترل نگرفتهایم.
این روانشناس با بیان اینکه اخلاق، فرهنگ و ارزشهای دهه هفتادیها در اثر آزادی استفاده از شبکههای اجتماعی تغییر کرده است، گفت: نتیجه چنین شرایطی این است که نوجوانان و جوانان ما به دنبال ارزشهای غربی هستند و الان لایک بیشتر است که هویت افراد را تعیین و تعریف میکند.
وی متذکر شد: در این حالت ارزشها تغییر کرده و فرم جدیدی از جامعه، ارزشها و باورها شکل خواهد گرفت و نتاسفانه در زمینه فرهنگسازی در فضای مجازی کار اندکی صورت گرفته است.
انتهای متن/*

این روانشناس بالینی اظهار داشت: در گذشته سازگاری، الگوی زوجین بود اما الان قدرت سازگاری بسیار پایین آمده است؛ چرا؟ چون فرد به دلیل ارتباطات آسانی که میتواند از طریق فضای مجازی داشته باشد، به همسر خود میگوید تو نمیتوانی با من بسازی از تو بهتر پشت در منتظر هستند.
به گزارش تهران نیوز ، فاطمه فعال مسکین در گفت و گو با زنان خبر درباره برخی از مخاطرات اعتیاد به شبکههای اجتماعی در زندگی زناشویی جامعه ایرانی اظهار داشت: شبکههای اجتماعی سطح انتظارات افراد را بالا برده و بین واقعیت و انتظارات فرد، شکاف ایجاد میکند.
نظر شما