به گزارش پایگاه خبری آفتاب ری به نقل از رویداد، ریاست دانشگاه الازهر را عبدالله الحسینی برعهده دارد که در زمان حکومت حسنی مبارک وی به این سمت منصوب شده بود. دانشگاه الازهر مصر از مراکز دینی و علمی است که قدمتی هزار ساله دارد. این دانشگاه به منظور تبادل دانشجو، استاد و برقراری ارتباط با دانشگاههای دیگر جهان در راستای اشاعه فرهنگ تسامح و معنای اعتدال و میانهروی همکاری و فعالیتهای مختلفی انجام میدهد.
الحسینی پیشتر معاونت دانشگاه الازهر را در امور آموزشی و دانشجوی برعهده داشت و استاد زبان عربی با دکترای زبان شناسی خود را از دانشگاه الازهر گرفته است.
دانشگاه الازهر که هنوز دست نشانده های حسنی مبارک در آن حکومت می کنند، چندی پیش هم خواستار بخشش حسنی مبارک بود. در همین بین شیخ احمد محمد التائب" شیخ پرنفوذ دارالاسلام الازهر مصر خواستار این شده بود که به خاطر خدماتی که مبارک به مصر کرده و همچنین به خاطر وضعیت بد مزاجی وی بهتر است به جای سپردن وی به عدالت و بررسی اقدامات او در یک دادگاه صالح، با گذشت با وی برخورد شود و بگذارند بقیه عمر را با این شرایط بگذراند.
وی همچنین گفته بود که حسنی مبارک خدمات خوبی هم به کشور مصر کرده است. وی از کشته شدگان جریانات انقلاب جاری مصر قدردانی کرد و از خانواده هایشان خواست فرزندانشان را شهید راه آزادی محسوب کنند و به دنبال خونخواهی فرزندانشان از حسنی مبارک نباشند.
دانشگاه و مرکز اسلامی الازهر همواره جزو حامیان رئیس جمهور مخلوع مصر بودند و حتی در جریان اعتراضات در میدان التحریر مصر ادامه تظاهرات اعتراضی علیه حکومت فاسد مبارک را حرام اعلام کرده بودند. روسا و مقامات الازهر به صورت مستقیم منصوب شده از سوی حسنی مبارک بودند.
اما در رابطه با اقدامات دانشگاه الازهر از اوایل انقلاب مصر تا به حال ذکر چند نکته خالی از لطف نیست.
چنانکه در زمانی که میلیون ها مصری با حضور در میدان التحریر خواستار خروج مبارک از قدرت بودند، شیوخ الازهر که فتاوای آنان نفوذ بسیاری در جامعه دینی مصر دارد، هیچ حکم و یا موضعی در مورد کنار رفتن حسنی مبارک از قدرت صادر نکردند.
تنها حکمی که از سوی شیوخ الازهر صادر شد، مجاز بودن تظاهرات علیه رژیم مبارک و تحریم ریختن خون انقلابیون بود اما انان به خواسته اصلی مردم که خروج مبارک از قدرت بود، عکس العملی نشان ندادند.
تا جایی که برخی علمای الازهر با جدا شدن از این موسسه به انقلاب پیوستند چنانکه محمد رفاعه الطهطاوی، سخنگوی سابق الازهر، در ماه فوریه 2011 از سمت خود استعفا داده و به صفوف انقلابیون پیوست.
بنابراین می توان نتیجه گرفت که انقلاب مصر از اقدامات و فعالیت های دانشجویی و شیوخ الازهر مایه و تاثیرنگرفته است که البته تحلیل گران دلایل چندی را برای آن می شمارند.
بسیاری از کارشناسان مسائل مصر معتقدند از زمان انقلاب افسران آزاد مصر بر علیه حکومت پادشاهی در سال 1952 که تعیین شیخ الازهر به حکومت واگذار شد، این نهاد مهم دینی و علمی مصر استقلال سیاسی خود را از دست داد.
این دلایل به همراه سرکوب و به حاشیه راندن گروه های اسلام گرا در زمان دیکتاتوری مبارک همگی باعث شد که الازهر نقشی در تحولات سیاسی و اجتماعی اخیر مصر نداشته باشد.
اما پس از انقلاب و سقوط مبارک و به ویژه به قدرت رسیدن اسلام گرایان، دانشگاه الازهر بار دیگر به کانون توجهات در عرصه سیاسی، اجتماعی و علمی مصر تبدیل شده است.
اما پس از ماه ها که انقلاب مصر به پیروزی رسید و اینک یک کشور با یک قانون اساسی مستقل و جدید است شبکه تلویزیونی المنار هم گزارش داده که : دانشگاه الازهر تعلیق اجرای دستورات صادر شده از سوی مرسی را خواستار شد.
به نوشته روزنامه الحیاة، دانشگاه الازهر، بالاترین نهاد مذهبی مصر با صدور بیانیهای تعلیق اجرای دستورات اخیر صادر شده از سوی محمد مرسی، رئیس جمهور مصر را خواستار شد.
الازهر همچنین با دعوت به اتحاد در مصر بر لزوم آغاز گفتگوهای ملی با حضور تمامی جناحهای سیاسی بدون هیچ پیش شرطی تاکید کرد.
در این ماجرا به عینه شاهد این نکته هستیم که دانشگاه الازهر همواره نقشی متقابل انقلاب و انقلابیون در مصر داشته است.
از سوی دیگر طی دهه های متوالی بودجه این نهاد که پیش تر از طریق اوقاف تامین می شد، به دولت واگذار شد و همین امر استقلال مادی شیوخ الازهر را نیز از میان برد
نظر شما