معضلات احداث تصفیه خانه فاضلاب در زمین 45 هکتاری حاصلخیز در روستای فیروز بهرام یکی از توابع شهرستان اسلامشهر باعث نارضایتی مردم و مسئولین منطقه شده است.

به گزارش خبرنگار سرویس اجتماعی آفتاب ری؛ درجهان امروز که کشورهای غربی به دلایل زیست محیطی و سلامت جامعه باقانون کاشت گیاه در حیاط منزلشان موظفند به حیات بشر کمک کنند؛ در کشور ما تکنولوژی بر زمین های کشاورزی حاصلخیز سایه افکنده تا جایی که برای احداث تصفیه خانه فاضلاب  45هکتار از اراضی کشاورزی حاصلخیز باید به زمین خشک تبدیل شود.

 جای تاسف داردکه با توسعه محدوده شهرها احداث یک تصفیه خانه باید به بهای جلوگیری رشد و توسعه روستا انجامد. جای سوال است که آیا در محدوده ذکر شده زمینی با شرایط مساعدتر نیست که احداث این طرح ملی به بهای نابودی اراضی کشاورزی منطقه و جلوگیری از توسعه روستا تمام نشود.

لازم به ذکر است؛ که این اراضی با هزینه دولت به مدت 2سال است مکانیز ه شده و برای  این کار نیز مسلما بودجه کلانی صرف شده است و چه تضمینی است که این طرح نیز درآینده با چنین مواردی برنخورد.

فیروزبهرام جزء بخش چهاردانگه ازشهرستان اسلامشهر، در استان تهران است. فیروزبهرام دارای  حدود ۱۷۵۰ هکتار زمین زراعی می باشد و طی سالیان گذشته، به دلیل آب و هوای مساعد و نزدیکی به تهران و دسترسی به بزرگراه های آزادگان، آیت الله سعیدی، جاده ساوه و احمدآباد مستوفی، محل سرمایه گذاری های کشاورزی و صنعتی متنوعی بوده است.

 فیروز بهرام از لحاظ جغرافیایی در200 کیلو متری بخش چهاردانگه و شمالی ترین نقطه اسلامشهر که از جنوب به بزرگراه آزادگان و از شرق به بزرگراه تهران- ساوه منتهی می شود. در همین حال احداث تصفیه خانه ای در زمین کشاورزی به مساحت  45 هکتار در روستای فیروزبهرام جای سوالی برای مردم و مسئولین گذاشته است؛ که چرا با وجود زمین های بایر و خشک و بیابانی در اطراف تهران اراضی کشاورزی برای احداث تصفیه خانه فاضلاب انتخاب شود.

 این درحالی است که  ارتزاق مردم در طی سالیان متمادی از راه کشاورزی در این اراضی  بوده است و از طرفی در صورت عدم توافق فروش اراضی از کشاورزان با حکم دادگاه اقدام به خرید زمین های کشاورزی می کنند. مردم نیز از بی توجهی مجریان این طرح به مسائل زیست محیطی و استراتژیک روستا گلایه دارند.

لازم به ذکر است؛ این اراضی با صرف بودجه ای  توسط دولت به مدت  2 سال است که مکانیزه شده و تنها یک سال از آن بهره برداری شده است. آیا محیط زیست و جهاد کشاورزی  این طرح را کارشناسی کرده اند؟ سوالاتی از این قبیل ما را بر این داشت که با مسئولین ذی ربط گفتگویی هرچند کوتاه در جهت رفع ابهامات داشته باشیم.

IMG14192001

وظیفه ذاتی ما حفظ اراضی کشاورزی است    

در ادامه مصاحبه ای با علی عابدی، رییس جهادکشاورزی شهرستان داشته ایم وی نیز عنوان کرد: شرکت فاضلاب  زمینی را براساس طرح پیشنهادی وزارت نیرو به متراژ  45 هکتاراز بهترین اراضی کشاورزی و مکانیزه روستای فیروز بهرام در بخش چهاردانگه را خریداری کرد و مقرر شد که این طرح به زودی اجرایی شود؛ ولی متاسفانه مردم روستا و مسئولین از احداث تصفیه خانه فاضلاب که احتمالا زندگی مردم را تحت شعاع قرار می دهد واهمه دارند.

ما نیز به دلیل اینکه زمین مورد نظر برای این پروژه زمین کشاورزی است و به حوزه کاری ما مربوط می شود توجه ویژه ای داریم و با توجه به محدودیت منابع )آب و خاک) و رشد روز افزون جمعیت، تغییر کاربری زمین های کشاورزی امنیت غذایی مردم را به خطر می اندازد.

علی عابدی در ادامه گفت: به ازای هر هکتار تغییر کاربری زمین های کشاورزی که از چرخه تولید خارج می شود حداقل هفت تا هشت تن کاهش تولید خواهیم داشت. افزایش جمعیت و توسعه محدوده شهرها، شهرک ها و روستاها در سال های اخیر سبب شده که اراضی کشاورزی نزدیک به محدوده های یاد شده همواره در معرض خطرتغییر کاربری قرار گیرد.

وی با اشاره به اینکه درخصوص مبانی قانونی حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ ها با توجه به اهمیت اراضی کشاورزی و درک خطرات ناشی از تغییر کاربری اراضی کشاورزی گفت: قانونی به عنوان حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ ها به تصویب رسیده است و ما در این خصوص مکاتباتی با ادارات وارگان های ذی ربط انجام داده ایم؛ اما متاسفانه بحث سیاست های کلان در دست است و ما نمی توانیم در این زمینه کاری انجام دهیم. علی عابدی درادامه متذکر شد وظیفه ذاتی ما حفظ اراضی کشاورزی است.

download (3)

تصمیم طرح های ملی درفرادست نهادهای شهرستانی است

با  مهندس علی اکبری، معاون عمرانی فرمانداری دراین باره مصاحبه ای کوتاه داشتیم و نظرات وی رادراین خصوص جویا شدیم.

 وی نیز  گفت: احداث تصفیه خانه یک طرح ملی است و تصمیم طرح های ملی در فرادست نهادهای شهرستانی است. بررسی و انجام پروژه ملی را دستگاه های تخصصی مربوطه انجام می دهند و مرجع پاسخگویی نیز استان است و در واقع آنها بررسی های محلی را انجام می دهند.

معاون عمرانی و شهرسازی فرمانداری اسلامشهر در ادامه افزود: درمورد زمین های کشاورزی کمیسیون تبصره 1ماده  1که ترکیبی از نمایندگان استانداری، جهاد کشاورزی، مسکن و شهرسازی و آب و فاضلاب می باشد، ضرورت انجام کار  و بررسی های لازم جهت تغییر کاربری را این گروه انجام می دهند و در واقع دستگاه تخصصی هستند که در جهاد استان برگزار می شود و آنها باید جواب گو باشند و اما فرمانداری نیز به عنوان نماینده عالی دولت  در شهرستان ضمن اینکه  مسئول هماهنگی بین دستگاه های اجرایی  می باشد  به درخواست های مردمی نیز توجه ویژه ای دارد به رغم همه مسیری که ادارات مربوطه طی کردند براساس درخواست فرمانداری نیز به درخواست مردم رسیدگی می شود و با در نظر گرفتن مصالح محلی  از دستگاه های اداری خواسته شده که در این بررسی ها مصالح عمومی و محلی در نظر گرفته شود.

 مهندس اکبری در ادامه گفت: پاسخی که از آبفا به عنوان متولی اجرای این طرح دریافت کردیم چنین بود که  آبهای آلوده با تکنولوژی روز در این محل تصفیه می شوند و مانع آلودگی محیط زیست می شود و سپس آب تصفیه شده را وارد کانال محمدیه می کنیم  و اگر ما این عمل را در جای دیگر انجام دهیم عملا از مسیر وارد کردن آب در کانال محمدیه که می تواند اراضی کشاورزی منطقه را سیراب بکند خارج می شود.

 معاون عمران شهرسازی فرمانداری اسلامشهر درادامه گفت: ضمن اینکه فاضلاب شهر تهران در محلی باید ساماندهی شود اما مسئله مهم این است با این  که این طرح یک طرح ملی است باید محیط زیست، آب و فاضلاب، آب منطقه ای، جهادکشاورزی باید این طرح را کارشناسی کنند و ما دستگاه تخصصی نیستیم که در این باره نظر دهیم.

وی افزود: ما هم مکاتباتی انجام داده ایم اما در حال حاضر تصمیم نهایی گرفته نشده است.

وی در مورد این سوال که چرا این اراضی در نظر گرفته شده گفت: با توجه به اینکه تاسیسات باید در زمینی به مساحت 45 هکتار مستقر شود، یا شرایط هندسی مناسب نبوده یا در مسیرکانال محمدیه  نبوده و یا صاحبان زمین حاضر به فروش نشده اند. ما موظف هستیم نهایتا توجهیات را به اطلاع مردم می رسانیم.

احد اث تصفیه خانه یک طرح ملی است

برای پیگیری این موضوع سری به قائم مقام و مدیر اجرایی سازمان آب و فاضلاب استان تهران  زدیم.

 وی نیز گفت: اجرای پروژه احداث تصفیه خانه در اراضی کشاورزی روستای فیروز بهرام طرحی 4 ساله است و این طرح برای ایجاد آب شرب و زندگی امیدوارانه مردم پایین دست منطقه کانال محمدیه است.

  مهندس میرباقر اسماعیلی کشتلی در ادامه گفت: طرح جامع فاضلاب شهر تهران به طور کلی در 7 منطقه برای اجرای تصفیه خانه پیش بینی شده است. این طرح جامع در شورای شهر تهران مصوب شده است و مهندس مشاور آن که پروژه های متعددی در خارج از کشور انجام داده است، طرح جامع فاضلاب استان تهران را بررسی کرده است.

وی با بیان اینکه تمام حق آبهای کشاورزی تبدیل به آب شرب شده است متذکرشد: مدیرعامل آب منطقه ای استان در جلسه ای که طرح جامع تصویب می شود حضور دارد و در تصمیم گیری ها می تواند نقش داشته باشد.

download (4)

مهندس اسماعیلی کشتلی در پاسخ به این سوال که چرا باید 45 هکتار از اراضی کشاورزی مکانیزه برای این طرح تصویب شود گفت: در فیروز بهرام کانالی به نام کانال محمدیه وجود دارد که این کانال آب کشاورزی پایین دست خود را تزریق می کند و با اجرای این طرح 241 میلیون مترمکعب آب در سال وارد این کانال می شود و ما نیز  بالای کانال، تصفیه خانه احداث خواهیم کرد تا بلافاصله آب را تزریق کنیم و با این طرح 241 میلیون متر مکعب آب در سال در بخش کشاورزی، به طور تقریبی 40 تا 45 هزار هکتار زمین را آبیاری خواهد کرد.

وی در ادامه درخصوص اینکه آیا برای اجرای این طرح با مسئولین شهرستان هماهنگی صورت گرفته است گفت: احد اث تصفیه خانه یک طرح ملی است و به تصویب تمام ادارات استانی و کشوری رسیده است از جمله محیط زیست استان و سازمان ملی استاندارد ایران که هر یک در حوزه کاری خودشان عمل می کنند و از لحاظ بخش اجتماعی نیز به تصویب استانداری رسیده است و خانم ابتکار که در حال حاضر رییس محیط زیست کشور است این طرح را در شورای شهر مصوب کرده است و حتی برای این طرح ملی توافقاتی با پالایشگاه و راه آهن نیز صورت گرفته است.

 گزارش از سکینه عمروانی

برچسب‌ها

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 5 =