به گزارش شبکه خبری تهران نیوز، سید عباس صالحی در اختتامیه اجلاس تبیین اندیشه های امام در حوزه فرهنگ و هنر با گرامیداست یاد و خاطر شهدا اظهار داشت: بعد شعائری اهمیت بسیاری دارد و میتواند با یک بعد معرفتی برای فرهنگ و هنر همراه باشد بنابراین به مناسبت دهه فجر فرصتی برای بازاندیشی اندیشه های امام در حوزه فرهنگ و هنر و رسانه به وجود آمد.
وی با اشاره به نگاه امام در حوزه هنر افزود: امام شخصیت چندبعدی بود از یک سو شخصیتی حکیم و عارف فقیه و مجتهد و از یک سو رهبری سیاسی و اجتماعی و بنیانگذار یک انقلاب عظیم تاریخی بود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بیان کرد: امام به عنوان یک حکیم و عارف در حوزه هنر این تعبیر را دارند که امر انقلابی و اسلامی و دینی امری هنری است که مرکزش جمال حق است، این جمله بندی امام مبتنی بر این نکته است که هنر در حقیقت فهم و خلق زیبایی است و امام تفسیر خود را از یک هنر انقلابی هنری میداند که مرکزش جمال حق است.
وی در ادامه توضیح داد: این بیان امام یه گزاره اصلی دارد؛ اینکه خداوند زیبای مطلق است. اولین کتابی که امام تالیف میکند در 37 سالگی شرح دعای سحر است و نگاه امام در تعریف بهاء این است که یک زیبایی تابان و آشکار است و تفاوتش با جمال این است که جمال یک مفهوم زیبایی عام است. گزاره دوم امام از منظر عرفانی این است که هستی زیباست ما هستی را نمیتوانیم تقسیم به زیبا و نازیبا کنیم. امام در چهل حدیث این تعبیر را دارند که همه ذرات کائنات آیات تجلیات آن جمال جمیل عزوجل هستند.
صالحی گزاره سومی که امام در نوع زیباشناسی معرفت شناسانه خود اشاره میکند را این دانست که هستی هرچه ناب تر و خالص تر باشد زیباتر است و عنوان کرد: این اصول نگرش امام در معنای زیبایی که طبعا هنر جوهره اش مرتبط با اصل زیبایی است از جوهره حکمی و عرفانی امام برمیآید.
وی بعد دوم وجودی امام را بعد فقهی ذکرد کرد و گفت: امام یک مجتهد برجسته فقیه کم مانند در مبانی و روش های تاسیس تطبیقی است. روش شناسی فقاهتی امام در حوزه هنر گره گشایی زیادی داشت که هنوز ناتمام است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به توجه امام به بسیاری از عناوین که در آیات و روایات وجود دارد، بیان کرد: عناوین ذاتی نیستند بلکه عناوین عرضی اند و امام با همین نگاه در حوزههای مختلفی راهگشایی کرده است. به نقش اراده بر این عناوین و عنصر اراده در عناوین کم توجهی میشود.
وی با بیان اینکه امام مشابه برخی فقهایی که در حوزه قم در دوره اخیر پرورش یافته اند معتقد بودند عرف نقش فهم معنا نیست بلکه در حوزه تطبیق هم باید جایگاه قائل بود، گفت: امام این درک و نگاه را داشتند که نه تنها نظام سیاسی بلکه نظام اجتماعی و در افق بالاتر نظام اسلامی مصلحت هایی را ایجاد میکنند که اینها عناوین و احکام را متغیر میکند.
صالحی امام را یک فقیه اجتماع گرا توصیف کرد و افزود: این خیلی متفاوت است با یک فقاهت فردگرایانه، امام صرفا یک فقیه حکومت گرا نبود و اجتماع نگر بود.
وزیر فرهنگ و ارشاد در پایان خاطرنشان کرد: زمان و مکان امام نگاه جدیدی را با این کلید به فضای فقاهت اجتماعی باز کرد اینکه موضوعات تبدل ماهوی پیدا میکنند، خیلی از موضوعات زمانه تبخیر شده اند و در یک نظام ارتباطی قالب ها و مصداق های جدید پیدا کرده اند.
وی با تاکید بر اینکه بیش از گذشته باید از این کلیدهای امام استفاده ببریم، بیان کرد: در این قسمت به نظر میرسد چارچوب هایی را برای یک هنر متعالی مشخص کرد که هنر باید تفکر زا و غفلت زدا باشد، عنصر تفکر با مبانی نظری و حکمی امام ارتباط پیدا میکند، هنر اسباب غفلت و تغافل نیست بلکه اسباب حکمت و تفکر است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به اینکه چیزهایی را که به سادگی میتوان دید باید با هنر دید، اظهار کرد: امام تاکید بر اخلاقی و آموزنده بودن هنر داشتند و هنری هنر است که اخلاقی باشد. ارزش های اخلاقی بخاطر فاصله از مدت و زمان و نزدیکی به ابدیت جزو حقایق ناب و زیبایی های هستی اند.
وی در خدمت مردم بودن را دیگر ویژگی هنر از دیدگاه امام دانست و گفت: امام چون در یک برهه تاریخی زبونی نفوس بود و خود نماد و قله عزت در عصر خود بود تاکید بر عنصر عزت داشت.
صالحی همچنین گفت: هنر در خدمت انصاف و عدالت باید باشد، هنر زبان خاموشان، بی رسانهها، از زمان بریده ها آن هم در سطح ملی و هم روابط جهانی باید باشد.
انتهای پیام/*
نظر شما