به گزارش شبکه خبری تهراننیوز: میراث فرهنگی هر جامعهای برخاسته از تمدن آن جامعه است و ایران نیز غنی از میراث فرهنگی است، اما این داشتن یک طرف و حفظ و نگهداری آن طرف دیگر. آسیبهایی که به میراث فرهنگی کشورمان وارد شده کم نبوده است یا با بیمهری این میراث بر جای مانده از گذشتگان به دست فراموشی سپرده شدهاند.
تخریبها، آسیبها و ضربات وارد آمده بر پیکره میراث فرهنگی کشور نیازمند اقدامات پیشگیرانه است، به طوری که تخریب بافتهای تاریخی و عدم توانایی در حفاظت از آثار تاریخی، عدم تأمین اعتبار در راستای مرمت آثار تاریخی و افزایش سرقت تنها بخشی از معضلات میراث فرهنگی در کشورمان به شمار میرود.
دماوند از جمله شهرستانهایی است که در حوزه میراث فرهنگی بسیار مستعد است، به طوری که بیش از ۱۸۵ اثر تاریخی دارد که ۷۵ اثر آن به ثبت ملی رسیده است. همچنین دماوند از ابتدای سال جاری تاکنون ۴۰ درصد منابع تسهیلات اشتغال خانگی را جذب کرده و تسهیلات لازم به حوزه صنایع دستی اختصاص داده شده است.
از آنجا که شهرستان دماوند دارای پایلوت حولهبافی است، بنابراین کلاسهای آموزشی را برای فراموش نشدن این هنر برگزار کرده است و علاقهمندان به این هنر در شهرستان دماوند در حال فراگیری آن هستند. همچنین کلاس آموزش پتهدوزی و چرمدوزی برگزار شده و کلاسها در مناطق کمتر برخوردار به صورت رایگان با هدف حرفهآموزی و کمک به صنعت صنایعدستی برگزار میشود.
شهرستان دماوند پرونده ثبت تعدادی از رسوم، آیینها و فضاهای محلی را در دست اقدام دارد که مقرر شده از سوی شورای میراث فرهنگی به ثبت نهایی برسند.
خبرنگار شبکه خبری «تهراننیوز» در راستای بررسی اقدامات و فعالیتهای اداره میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری شهرستان دماوند گفتوگویی را با سید احمد رسولینژاد نماینده مردم دماوند و فیروزکوه در مجلس شورای اسلامی و شهرام شریفی، رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری شهرستان دماوند ترتیب داده است.
معرفی چشمههای دماوند به مردم با «در چشمهسار دماوند»
شریفی با بیان اینکه در حوزه ثبت آثار تاریخی طی دو ماه گذشته ۱۰ درخت کهنسال شهرستان دماوند را در کمیته فنی ثبت آثار تاریخی کشور به ثبت رساندیم، گفـت: خوشبختانه این درختان کهنسال تأیید و در شرف ثبت قرار دارد و همچنین چاپ کتاب تاریخی شهرستان دماوند به زبان انگلیسی و فارسی را در دست اقدام داریم و درصدد هستیم تبلیغات شهرستان دماوند را در خبرگزاریها و فضای مجازی داشته باشیم تا مردم با میراث فرهنگی آن آشنا شوند و برای بازدید به این شهرستان سفر کنند.
وی افزود: در حوزه تبلیغات گردشگری آنچنان که باید و شاید موفق عمل نکردهایم و اکنون با دو مولف شهرستان دماوند در راستای تألیف کتاب «در چشمهسار دماوند» اقدامات لازم را انجام دادهایم و با تألیف این کتاب چشمههای شهرستان دماوند به مردم معرفی خواهد شد.
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری شهرستان دماوند متذکر شد: همچنین کتاب «امامزاده هاشم» را در دست چاپ داریم که بسیار پربار است، همچنین کتاب مسجد جامع دماوند را در سال جاری رونمایی کردیم که مستندات تاریخی زیادی از شهرستان دماوند در آن وجود دارد.
شریفی یادآور شد: کتاب «شهر دماوند» نیز توسط دکتر نصرتی در حال تألیف است و بهزودی چاپ خواهد شد، از سویی امسال نیز همانند سالهای گذشته به کمک شهرداریها اقدام به چاپ نقشههای گردشگری، بروشور و نقشهها برای معرفی جاذبههای گردشگری شهرستان دماوند میکنیم که در ورودی شهرستان دماوند این کتابچهها در اختیار مسافران و گردشگران قرار خواهد گرفت.
وی تصریح کرد: مردم اینگونه با آگاهی بیشتری در منطقه حضور مییابند و از فضاهای گردشگری شهرستان دماوند بهره لازم را خواهند برد.
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری شهرستان دماوند درباره اینکه تعامل شما با مسئولان میراث فرهنگی کشور چگونه است تا بهترین امکانات در اختیار گردشگران قرار داده شود؟ چنین پاسخ داد: طی ۵ ماه گذشته در تعامل با نماینده مردم دماوند در مجلس شورای اسلامی و مدیرعامل بنیاد برکت ۱۰۰ نفر از هنرمندان شهرستان دماوند تسهیلات ۱۵۰ میلیون تومانی دریافت کردند.
شریفی متذکر شد: همچنین از محل اعتبارات داخلی به ۱۰۰ نفر دیگر تسهیلات کمبهره ۱۵۰ میلیون تومانی پرداخت کردیم و در ایام نوروز نیز نمایشگاه صنایعدستی را در نوروزگاهها برگزار خواهیم کرد.
وی با اشاره به سفر عزتالله ضرغامی به شهرستان دماوند با دعوت نماینده مردم دماوند در مجلس، بیان کرد: در این سفر وزیر میراث فرهنگی از صنایع دستی شهرستان دماوند بازدید کرده و این صنایع را ستود و دستور داد که خریدها از صنایعدستی شهرستان دماوند شدت بیشتری بگیرد.
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری شهرستان دماوند ادامه داد: همچنین وزیر میراث فرهنگی دستور داد اعتبار لازم برای ساخت و تکمیل بازارچه دائمی صنایعدستی شهرستان دماوند تخصیص پیدا کند و در حال پیگیری برای دریافت این اعتبار هستیم.
شریفی تشریح کرد: ۱۰ دستگاه حولهبافی سنتی نیاز داریم که در کارگاههای صنایعدستی مستقر شود که وزیر میراث فرهنگی دستور تخصیص اعتبار برای خرید این دستگاهها را صادر کرد.
وی با اشاره به حوزه گردشگری هم گفت: در تعامل با وزیر میراث فرهنگی و نماینده شهرستان دماوند در مجلس شورای اسلامی مقرر شد از تسهیلات تبصره ۱۸ برای توسعه و گسترش گردشگری استفاده شود و در دهه فجر سالجاری یک بومگردی افتتاح خواهیم کرد و سال آینده نیز سه بومگردی و دو مجتمع گردشگری را به بهرهبرداری خواهیم رساند.
استقبال گردشگران از شهرستان دماوند
نماینده مردم دماوند و فیروزکوه در مجلس شورای اسلامی هم با بیان اینکه شهرستان دماوند مستعد میراث فرهنگی و گردشگری است و همهساله گردشگران زیادی به این شهرستان سفر میکنند، تبیین کرد: دماوند ظرفیتها و فرصتهای گردشگری فراوانی دارد که میتواند در توسعه و رشد اقتصادی این شهرستان بسیار مفید باشد.
سید احمد رسولینژاد اضافه کرد: شهرستان دماوند مناطق گردشگری، آثار تاریخی و صنایعدستی بینظیری دارد و در سفر وزیر میراث فرهنگی به این شهرستان مقرر شد اعتبارات لازم برای حمایت از صنایع دستی و گردشگری شهرستان دماوند صورت بگیرد.
وی با بیان اینکه دماوند آب و هوای بسیار خوبی دارد، افزود: در سفری که دو گردشگر خارجی به این شهرستان داشتند، عنوان میکردند که مجذوب صنایعدستی و آب و هوای دماوند شدهاند و حتی بیان کردند که این شهرستان را به سایر گردشگران خارجی هم معرفی خواهند کرد تا از حضور در آن لذت ببرند.
نماینده مردم دماوند و فیروزکوه در مجلس شورای اسلامی در ادامه توضیح داد: حوزههای صنایعدستی، گردشگری و میراث فرهنگی شهرستان دماوند طی سالهای گذشته رشد بیش از ۷۰ درصدی را داشتهاند و اعتبارات لازم دیگر برای توسعه حوزه گردشگری شهرستان دماوند تخصیص داده شده است.
رسولینژاد مطرح کرد: البته در حوزه بومگردی شاهد صدور مجوز زیادی هستیم، در حالی که باید امکانات متناسب به بومگردی نیز مهیا شود.
گزارش از حسین بوذری
انتهای پیام/*
نظر شما