علی محمدی از اساتید دانشگاهی و فعال فرهنگی در گفتگو با تهران نیوز گفت: ایران تاریخ فرهنگی و تمدنی طولانی دارد و براساس مستندات تاریخی به عنوان یکی از ۳ تمدن برتر عصر کنونی شناخته میشود.
محمدی تاکید داشت: از ایران با این سابقهی تمدنی و تاریخ فرهنگی طولانی ما میراثدار میراث فرهنگی ملموس و غیرملموس آن هستیم که یکی از میراث فرهنگی ناملموس ایران باستان آیین چهارشنبهسوری است.
وی ادامه داد: این آیین از رسمهای به جای مانده از ایران باستان و به عنوان اولین جشن از جشنهای نوروزی است که از غروب آخرین سهشنبه اسفندماه هر سال تا بامدادان روز چهارشنبه برگزار میشود.
این استاد دانشگاه خاطر نشان کرد: این جشن را با آتش و پریدن از روی آن میشناسیم که در سراسر ایران فرهنگی، شامل کشورهای مختلف، به شکل مشابهی برگزار میشود.
وی مطرح کرد: سور در ادبیات ما به معنای جشن و مهمانی و بستر و پیشدرآمدی برای نوروز میباشد که اول فروردین است.
محمدی اظهار داشت: همانطور که از اسم چهارشنبه سوری پیداست این رسم یک جشن بوده و فلسفهی جشن و کارکرد آن شادی، شادمانی، رفع خستگی، طراوت، نشاط و شادابی است.
وی افزود: همچنین اجتماع و تجمع انسانها از مشخصههای دیگر آن است که میتواند به وحدت فرهنگی و انسجام اجتماعی بینجامد.
این فعال فرهنگی بیان داشت: براساس گزارشات منابع تاریخی مردم از چند روز مانده به چهارشنبه سوری در خارج از شهر و روستا به جمعآوری خار و بوته مشغول بودند و با غروب آفتاب سهشنبهی آخر اسفند بر بام خانه و یا حیاط آن و در کوی و برزن تپههایی از آتش را به عدد فرد میافروختند و از روی آن میپریدند.
وی گفت: این ترسیم از برگزاری آیین چهارشنبه سوری بخش اصلی مراسم چهارشنبه سوری را تشکیل میدهد.
محمدی یادآور شد: در کنار این موارد رفتارهایی مثل شکستن کوزه که امروز نیز در برخی مناطق مرسوم است رخ میدهد.
وی افزود: قاشقزنی نیز رسم دیگری است که با قاشق کوبیدن در کاسه پیامآور کسی میشدند که پشت در منتظر گرفتن هدیهای بود.
این استاد دانشگاهی تصریح کرد: بیتوجهی نظام فرهنگی در کشور به پاسداشت و بازتولید جشن چهارشنبه سوری فراهم آورنده فرصت برای سوءاستفاده از این مراسم و رسمهای مشابه است.
وی تاکید داشت: بازیگر اصلی آیین چهارشنبه سوری در زمان ما نوجوانان و جوانان هستند و مراقبت خانوادهها و اطلاعسانیهای متنوع دستگاهها و رسانهها در پیشگیری از آسیبهای این روز توانسته است موجب کاهش خسارتهای مادی، جانی و معنوی شود.
محمدی گفت: توجه نهادهای انتظامی نیز در کاهش خسارات ناشی از اجرای ناصحیح این جشن موثر بوده است.
وی در پایان خاطر نشان کرد: برای شناخت بهتر جوانان از چهارشنبهسوری و سنتهای مشابه میبایستی این دست از رسوم در دستگاه رسمی آموزشی کشور مورد توجه قرار بگیرد.
انتهای پیام/*
نظر شما