
گفتگوی تفصیلی تبیین شعار سال؛
سرمایهگذاری برای تولید؛ نقطه عطف اقتصاد ایران
عضو مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در تبیین شعار سال گفت: رهبر انقلاب در پی ایجاد نقطه عطفی با هدف تولیدمحور کردن اقتصاد کشور است.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «تهران نیوز»، در سالی که با نام «سرمایهگذاری برای تولید» مزین شده است، اقتصاد ایران ميبايست در مسیر سرنوشتسازي گام بردارد. شعار سال ۱۴۰۴ نهتنها یک توصیه اقتصادی، بلکه یک ضرورت راهبردی برای خروج از چالشهای معیشتی، ایجاد اشتغال پایدار و تقویت اقتدار ملی است. اما پرسش کلیدی این است که چگونه میتوان این شعار را به یک واقعیت ملموس در زندگی مردم تبدیل کرد.
برای یافتن این پاسخ، با دکتر محمدتقی نظریان مفید، مدير گروه «عدالت و پيشرفت» مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی به گفتگو مینشینیم. امیدواریم این گفتگو بتواند «نقشهای راهبردی» برای سیاستگذاران، سرمایهگذاران و همه افرادی باشد که دغدغه اعتلاء تولید ملی را دارند.
تهران نیوز: لطفاً در مقدمه گفتگو توضیحاتی پيرامون هدف از انتخاب شعار «سرمایهگذاری برای تولید» از سوی رهبر انقلاب ارائه دهيد.
نظریان مفيد: به نظر بنده تأکید بر تولید فراتر و عمیقتر و اساسیتر از آن چیزی است که در ابتدا صرفا به عنوان راهکاری برای حل مشکلات معيشتي امروز جامعه، که بخشی از آن ناشي از تهاجم اقتصادی است، به نظر می رسد. برای توضیح بیشتر نیاز است تا نگاهی کلان به تاریخ اقتصاد ایران داشته باشیم. اگر تاریخ اقتصادی کشور را ورق زده و یک نگاه کلان به آن داشته باشیم، متوجه میشویم که صورت و قالب اقتصاد ايران به دو بازه اقتصادی بخش ميشود و اکنون رهبر انقلاب در پی ایجاد نقطه عطفی با هدف شکل دادن به یک صورت سوم مبتني بر توليد است.
اقتصاد ايران تا پيش از كشف نفت و ورود تمدن غرب مدرن به ايران، اقتصادي خودكفا و با چهره و قالب بازرگاني بوده است. عمده مصارف اساسي كشور در داخل كشور توليد ميشد و ما در آنها نيازي به بيرون از قلمرو خود نداشتيم. و نيز به دليل موقعيت جغرافيايي كشور كه نقطه وصل شمال به جنوب و شرق به غرب و برعكس بودهايم، این امکان را برای ما فراهم کرد تا بتوانیم یک واسطه ترانزیتی میان چهارگوشه جهان باشیم و از این طریق منافع اقتصادی کسب کنیم.
پس از کشف نفت و آغشته شدن اقتصاد كشور به آن و نيز ورود غرب به كشور ما و دستكاريهايي كه در حوزه سياسي، اقتصادي و فرهنگي ما انجام دادند، اقتصاد خودكفاي بازرگاني محور ايران به اقتصاد مصرفزده و وابسته به رانت تبديل شد. ما مدتها است كه در زيرلايههاي عميق اقتصاد خود، درگير مصرفزدگي و وابستگي به رانت نفتي در اقتصاد هستيم و ميبايست اقتصاد كشور را بر مدار جديدي بازسازي كنيم. سالهای متمادی رهبر انقلاب با درك اين موضوع بر توليد و محور قرار گرفتن آن در اقتصاد كشور تأكيد ميكند و در صدد است تا علاوه بر هرس نمودن درخت اقتصاد، درخت مولدي را در كشور غرص نمايند.
اقتصاد ایران این ظرفیت را دارد که در تراز یک اقتصاد جهانی با داعیه تمدنی بزرگ، نقشآفرینی کند. درك نقطه اثر و عمق پيجويي توليد در اقتصاد كشور به ما اين را نشان ميدهد كه علاوه بر سياستهاي روبنايي و جزئي، ما برای تولید محور شدن اقتصادمان نیازمند تحولات ساختاری و فرهنگی عمیق نيز در كشور هستیم.
تهران نیوز: چرا رهبر معظم انقلاب، با انتخاب شعارهای اقتصادی طی چند سال متمادی، این اندازه بر رشد تولید آن هم به صورت جهشی تأکید دارند؟ به نظر شما، تولید چه نقشی در بهبود معیشت مردم و حل مشکلات اقتصادی کشور دارد؟
نظریان مفيد: به دلیل وجود مشکلات معیشتی در کشور و ضعهایی که در ساختار اقتصادی ما وجود دارد، دشمن از این محور ما را در منگنه و فشار قرار داده و از این نقطه ضعف علیه ما سوءاستفاده میکند. برای محافظت از رفاه و تأمین امنیت معیشت جامعه، دولت با سیاستهای یارانهای مستقیم و غیرمستقیم از معیشت جامعه حمایت میکند؛ اما باید توجه داشت که این سیاست کافی نیست؛ چرا که این طرح علیرغم هزینههای زیاد نمیتواند دائمی باشد.
بنابراین میبایست برای حل بنیادین مشکلات معیشتی جامعه، چارهای اساسی اندیشیده شود و این راه چیزی جز تأکید بر تولید و رونق دادن به آن نیست؛ زیرا با رونق تولید، اشتغال و در پی آن درآمد ایجاد میشود و همچنین بسیاری از کنشهای اقتصادی مخرب در جامعه مانند سفتهبازی در بازارهایی چون طلا، مسکن، دلار و... که به رشد تورم شتاب میدهند، مهار میشود.
ورود سرمایههای سرگردان به بخشهای غیرمولد، آن بخشها را ویران میکنند؛ اما زمانی که به سمت بخشهای مولد هدایت میشوند، از آثار تخریبی آنها کاسته میشود. بر این اساس به هر میزان بازار دلار، طلا، سکه، خودرو و مسکن از حالت نابسامان امروزی فاصله بگیرد، در واقع تأثیر غیرمستقیم در بهبود معیشت جامعه دارد.
اهمیت سرمایهگذاری برای تولید را باید در این دانست که این امر راهکاری اساسی برای حل مشکلات معیشتی است. در واقع این شعار را باید در اثر آن بر اصلاح معیشت قضاوت کرد. فهم این موضوع در فهم نوع و چگونگی سرمایه گذاری تأثیر بسیاری دارد. به عبارتی باید توجه داشت که هر پیشنهادی برای تولید باید در راستای بهبود معیشت جامعه فهم شود. این یعنی چنانچه ما با افزایش سرمایه گذاری، رشد تولید را افزایش دهیم و مثلا آن را به رشد 20 برسانیم، اما این رشد نسبتی با بهبود وضعیت معیشتی آحاد جامعه نداشته باشد و نتواند تأثیر مثبتی بر حل مشکلات معیشتی بگذارد، به مقصود و هدف اصلی شعار سال نرسیده ایم.
نکته دیگری که باید توجه داشت این است که با توجه به تأکید رهبری در سال گذشته و انتخاب شعار «جهش تولید با مشارکت مردم»، تنها رشد اقتصادی مدنظر نیست؛ بلکه بر رشد جهشی تأکید دارد، رشد 3 درصد یا 4 درصد کافی نیست؛ زیرا همه کشورهای همسایه به عنوان کشورهای رقیب نیز در حال رشد هستند. ما نیازمند رشد جهشی هستیم؛ چرا که اولاً حدود 12 سال را برای تولید از دست دادهایم که برای جبران آن میبایست با نرخ بالایی حرکت کنیم و ثانیاً پیشرو بودن در این مسیر یک ضرورت است. ما با توجه به جایگاهی که برای خود در منطقه و جهان فرض کردهایم، میبایست اقتصادی پیشرو داشته باشیم.
تهران نیوز: مسیر سرمایهگذاری چگونه باید باشد؟ چه نقشهایی باید برای دولت، مجلس، بخش خصوصی و مردم عادی تعریف شود؟
نظریان مفيد: نکته دیگری که در خصوص فهم شعار سال 1404 باید در نظر داشت این استکه شعار «سرمایهگذاری برای تولید» در امتداد شعار سال گذشته یعنی «جهش تولید با مشارکت مردم» قرار دارد. در واقع مشارکت مردم روح این شعار است. ابعاد مشارکت مردم در اقتصاد و در تولید زیاد است. مردم میتوانند به عنوان نیروی کار یا سرمایهگذار در اقتصاد مشارکت کنند. میتوان از قدرت ابتکار، نوآوری یا توان و مهارت مدیریتی مردم در اقتصاد بهره گرفت. آنچه امسال بر آن تأکید شده یک بخش از آن چیزی است که مردم میتوانند مشارکت کنند و آن سرمایهگذاری برای تولید توسط مردم است. این موضوع در تبیینی که رهبر انقلاب در صحبت های ابتدای سال 1404 داشتند تصریح شده است.
پذیرش آنکه این شعار به نوعی در امتداد ایده مشارکت مردم یا به عبارت دیگر مردمیسازی اقتصاد قرار دارد، اقتضائات زیادی را بر آن اضافه میکند. از جمله اینکه اقتصاد مردمی، اقتصاد دولتی نیست. به عبارتی در این نگاه و این الگو اصالت با حضور مردم است و دولت به عنوان مکمل عمل میکند؛ نه محور اصلی. اقتصاد مردمی اقتصاد سرمایهسالار نیست. این یعنی ساختارهای اقتصادی کشور میبایست زمینه را برای مشارکت همه مردم در تولید مهیا نماید؛ نه آنکه افراد در میزان دارایی خود ضرب شوند. در این شکل از مشارکت اشکال تعاونی نسبت به اشکال دیگر تولید، تقدم و ارجحیت خواهند داشت. در اقتصاد مردمی اشکال مختلف سرمایهگذاری که به انحصار و تکاثر منتهی میشود، منتفی است و نباید سرمایهگذاری به شکلی باشد که در نهایت به چنین صورتهایی بدل شود. در اقتصاد مردمی استفاده از ظرفیتهای داخلی بر سرمایهگذاری خارجی ارجح است. و این موضوع هم در گفتار رهبر انقلاب تصریح شده است. نتیجه آنکه میبایست شعار سال را ذیل یک ایده کلی به نام «اقتصاد مردمی» معنا کنیم و روح این شعار را از آن ایده وام بگیریم. این امر به هر حال اقتضائات خاصی را در سیاستگذاری ایجاد میکند که باید رعایت شود.
تهران نیوز: به نظر شما مهمترین چالشهای پیشروی تولیدکنندگان ایرانی در شرایط فعلی اقتصادی چیست؟ چه موانعی باعث شده که سرمایهگذاری در تولید آنطور که باید، رونق نگیرد؟
نظریان مفيد: یکی از مهمترین مشکلات سرمایهگذاری در ایران، ناپایداری اقتصادی و تورم بالا است. به دلیل سلب قدرت پیشبینی و برنامهریزی از سرمایهگذار، ورود به حوزه تولید و تخمین آینده بازار را دچار مشکل میکند. تورم و نابسامانی اقتصادی علاوه بر سلب قدرت پیشبینی سرمایهگذاری در بخش مولد، بخشهای غیرمولد را جذاب کرده و میتواند عاملی تشدیدکننده برای مکش سرمایه از بخش مولد به بخش غیرمولد باشد. با این بیان میتوان گفت ایجاد ثبات اقتصادی که عمده آن بر عهده دولت است، خدمتی بزرگ در راستای شعار سال 1404 خواهد بود.
دومین مانع پیش روی رونق تولید، شرطی شدن اقتصاد است. به اعتقاد برخی افراد تحریم یک آسیب اقتصادی است، در حالی که تحریم فی نفسه میتواند فرصت باشد. تحریمها زمانی آسیبزننده هستند که کوچکترین تصمیمات کشور را به تصمیمات مقامات آمریکایی و اروپایی بند کنیم. انتظار جامعه برای کاهش نرخ دلار به دنبال مذاکره با آمریکا نمونهای از شرطیشدن اقتصاد کشور در سال های گذشته است که تولیدکنندگان را دست به سینه منتظر نگه داشت تا مبادا با پایین آمدن قیمت ارز دچار هدررفت سرمایه اولیه خود شوند.
به عنوان سومین مانع میتوان به ناکارآمدی نظام بانکی کشور اشاره داشت. از یک سو هزینه تأمین سرمایه در کشور بالاست. البته برخی با تصوری متفاوت، توجه به این ندارند که نظام بانکی خود یکی از عوامل اصلی تورم در کشور است. از سوی دیگر منابع پولی کشور به صورت رانتی توزیع میشوند و متأسفانه عموماً هم سر از بخشهای غیرمولد در میآورند. میبایست توجه ویژهای به حوزه بانکی صورت بگیرد. هر میزان بتوانیم نسبت معناداری میان بخش پولی و بخش مولد کشور ایجاد کنیم، به همان نسبت در تحقق شعار سال موفق خواهیم بود.
به عنوان نکته چهارم میتوان به نامساعد بودن فضای کسب و کار در کشور اشاره داشت. بروکراسی پیچیده و طولانی برای اخذ مجوز و قوانین دست و پاگیر در حوزه مالیاتی، تأمین اجتماعی، قوانین محیط زیست، فساد اداری و امثال اینها نیز چالشهای پیش روی تولید محسوب میشوند.
به عنوان مانع پنجم میتوان اشاره به واردات، قاچاق و مصرف کالاهای خارجی در کشور داشت. متأسفانه بسیار شنیدهایم که تولیدکنندگان با سرمایهگذاری در تولید، کالایی را به سختی به تولید نهایی میرسانند؛ اما به یکباره پنجره واردات باز شده و بازار آنها را مسیل سیل ویران کرده و میبلعد؛ یا به طور موازی قاچاق نیز به همین شکل عمل میکند. یا حتی تولید کننده ایرانی به سختی با نیروی کار و سرمایه و ابتکار ایرانی تولید انجام میدهد، ولی مصرفکننده در زمان انتخاب و خرید، کالای خارجی را ترجیح میدهد.
خرید کالای ایرانی از سوی مردم ایران یکی از بهترین راهها برای تشویق تولید است. این فرهنگ را ما باید در میان خودمان تشویق کنیم. حمایت از تولید صرفاً به نفع سرمایهگذاری نیست. مصرف کالای ایرانی زمینه جدی برای تشویق و سرمایهگذاری تولید را مهیا میکند. ما باید بر مصرف کالای ایرانی تعصب داشته باشیم ولو در جایی کیفیت آن را کم بدانیم.
تهران نیوز: به نظر شما چه اقداماتی باید انجام شود تا «سرمایهگذاری برای تولید» به یک حرکت ملی تبدیل شود؟
نظریان مفيد: ما به عنوان مردم میبایست وظایفی را انجام داده و حاکمیت نیز در بخشهای مختلف اعم از قوههای مجریه، مقننه، قضائیه و نیروهای انتظامی باید وظایفی را انجام دهند.
یکی از بهترین کارهایی که مردم باید انجام دهند، تبدیل شعار سال به گفتمان غالب کشور است. باید توجه داشت که گفتمان سازی و تغییر ذهنیت جامعه لازمه تحقق شعار سال بوده و اساسا فلسفه طرح شعار سال، گفتمانسازی برای یک مسئله و نیاز کشور است. از این رو اولین گام گفتمانسازی است.
وظیفه دوم مردم مطالبهگری است. مردم میتوانند با مطالبهگری از مسئولان و دولتمردان و درخواست گزارش مداوم از آنها، موضوع سرمایهگذاری برای تولید مولد را به دغدغه اصلی مسئولان بدل کنند.
وظیفه سوم که به عبارتی وظیفه اصلی نیز به حساب می آید، مشارکت مستقیم مردم در سرمایهگذاری به شکل فردی، شراکتی یا تعاونی از طریق پساندازها و دسترسیهای مالی است. اساس شعار سال بر سرمایه گذاری مردم در تولید قرار دارد. در واقع وظیفه اصلی بر دوش مردم است. وظیفه چهارم پرهیز از سرمایهگذاری در بخشهای غیرمولد است. وظیفه پنجم نیز این است که به دیگران و دوستان خودمان در این عرصه مشورت دهیم.
تهران نیوز: شما چه حوزههایی را برای سرمایهگذاری پیشنهاد میکنید؟
نظریان مفيد: به شکل خاص نمیتوان جایی را پیشنهاد داد. هر جایی که بتواند به تولید در کشور کمک کند و نیز از منظر اقتصادی معقول باشد، قابلتوصیه است. اما به صورت کلی سؤال شما را اینگونه پاسخ میدهم. اولاً کسانی که در حال حاضر یک بنگاه و مجموعه تولیدی دارند، به فکر افزایش میزان تولید خود باشند. اگر پنج کارگر دارند، سعی کنند مثلاً آن را با افزایش سرمایهگذاری به 6 کارگر برسانند و تولید خود را افزایش دهند.
افرادی هم هستند که سرمایه دارند و در حال حاضر خودشان تولیدکننده نیستند. این افراد هم دو راه دارند. یا یک کار جدید را از صفر شروع کنند. اگر توان این کار را دارند خوب است؛ اما برای کسانی که تا کنون تجربه آن را ندارند یا حتی ممکن است در جای دیگر خودشان مشغول باشند، شاید ممکن نباشد. بهتر آن است که این افراد سرمایه خود را با شراکت با کسانی که در حال حاضر تولید کننده هستند، به این عرصه ورود دهند.
هر کدام از ما در اطرافیان خود کسانی را میشناسیم که تولیدکننده هستند. از میان آنها هم کسانی را میشناسیم که میتوانیم اعتماد کرده و با آنها مشارکت کنیم. خودمان پیشقدم شویم. خودمان به آنها بگوییم که فلانی اگر میخواهی تولیدت را توسعه دهی، من حاضر هستم که ورود نمایم. البته باید نسبت به قرارداد فی مابین نیز دقت صورت گیرد. اما به هر حال این مسیر کوتاهتری است.
تهران نیوز: به نظر شما، چه مشوقهایی میتواند سرمایهگذاران را به سمت تولید سوق دهد؟
نظریان مفيد: بزرگترین مشوق سرمایهگذاری، ایجاد ثبات اقتصادی در کشور است، اگر دولت بتواند ثبات اقتصادی در کشور ایجاد کند، 70 درصد مسیر هموار میشود. اصلاح نظام مالیاتی که به نوعی موجب تشویق بخش مولد و تنبیه بخش غیرمولد شود، نیز میتواند در افزایش سرمایهگذاری تأثیرگذار باشد. متأسفانه در برخی حوزهها میبینیم که تولیدکننده چوب مالیات را میخورد؛ اما دلال سفتهباز مشمول مالیات نمیشود.
تهران نیوز: مجلس شورای اسلامی، چه اقداماتی برای حمایت از تولیدکنندگان و تسهیل سرمایهگذاری در تولید انجام داده است؟ چه طرحها و قوانینی در دست بررسی دارید که میتواند به این هدف کمک کند؟
نظریان مفيد: در این رابطه قوانین خوبی تصویب شده است که چند مورد را نام میبرم؛ «اصلاح قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقاء نظام مالی کشور» در سال 1394 تصویب شد که شامل حدود 60 ماده است. قانون «حداکثر استفاده از تولید و خدمات کشور و حمایت از کالای ایرانی» مصوب سال 1398 و شامل چهار فصل بوده که فصل چهارم به حوزه نظارت و بازرسی میپردازد و چنانچه این قانون در دولت فعلی به اجرا درآید، خدمت شایانی به تولید و سرمایهگذاری میکند.
قانونهای «جهش تولید دانشبنیان مصوب 1401» و «تأمین مالی تولید و زیرساختها» که سال گذشته، چند روز پیش از شهادت شهید رئیسی ابلاغ شد که قانون بسیار مفیدی است. به طور مثال در حوزه پذیرش وثیقهها ابتکارات خوبی دارد. فصل ششم این قانون به بحث مولدسازی دارایی پرداخته است. کشور منابع زیادی دارد که عاطل مانده است. این نوع منابع میبایست از حالت غیرمولد خارج و به کمک صنایع مولد بیاید.
انتهای خبر/
درباره نویسنده
لینک کوتاه خبر
نظر / پاسخ از
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر میگذارید!